حق الله اصطلاحاً به حقوقی می گویند که خدا آن ها را بر انسان واجب کرده و وظیفه انسان قرار داده است و باید انسان آن ها را به جهت احترام گذاشتن به خدا و رعایت ادب انسانی با خالقش انجام دهد یا ترک کند,مثلاً نماز خواندن و روزه گرفتن حق الله است . توحید در عبادت حق الله است و انسان نباید معبودی جز خدا رابپرستد یا معتقد باشد عاملی بدون اذن خدا, مستقل در تأثیر است , که توحید در افعال است و باید بداند رازق و شفا دهنده و میراننده و زنده کننده او است (لا مؤثر فی الوجود الا اللّه ).
حق الناس به حقوقی گفته می شود که نسبت به انسان دیگر باید مراعات شود, مانند حق همسایگی و حق پدر ومادر و حق استاد و معلم و حق انسان ها در اجتماع و حق مؤمنان نسبت به یکدیگر و حق همسر و فرزند و حقوق مالی و آبرویی که مربوط به دیگران است , مانند غیبت کردن و نکشتن فرد بی گناه و جراحت وارد نکردن که دیه داردو نیز پرداخت زکات و خمس .
هر حکمی که از ناحیه خدا واجب شده باشد, حتی اگر متعلق به انسان ها باشد, حق اللّه محسوب می شود.
عدم رعایت حقوق الهی گناه محسوب می شود و برای جبران آن , نیاز به توبه است و در بعضی موارد, غیر از توبه ,نیاز به جبران و کفّاره و پرداخت جریمه است , مثلاً اگر کسی به طور عمد روزه نگرفت , غیر از قضا, باید کفاره بدهد.
اما در حقوق الناس غیر از توبه به درگاه خدا باید در صورت امکان رضایت صاحب حق را جلب کرد و اگر حق مالی است , آن را به صاحبان مال یا وارثان پرداخت نمود و اگر مدیون آنان را نمی شناسند یا امکان دسترسی به آنان را ندارد, با اجازه حاکم شرع ردّ مظالم نماید.
در حقوق الناس , حق الهی نیز هست . بنابراین در ترک آن نیاز به توبه است .
در هر صورت حق الهی زودتر قابل بخشش است . در حدیث قدسی است :به عزت و جلالم سوگند! در قیامت ازحق مظلوم نسبت به ظالم نخواهم گذشت .
اما تابحال به این فکر کردیم که هیچکس به حقی که دیگران برگردنش دارن فکر نمی کنن و فقط دنبال گرفتن حق خودشون هستن و جالب اینجاس گرفتن حق رو در ناحق کردن حق دیگران می دونن!!! توجه کردین که حق الناس و پایمال کردن حق دیگران رو خیلی ها زرنگی می دونن..... و جالب تر اینکه اصلا به عواقبش فکر نمی کنن....
برچسبها: حق الناس- حق الله